Your cart is currently empty

Interview: ‘Mijn blog geeft me de vrijheid om te doen wat ik wil’

/, Bloggen/Interview: ‘Mijn blog geeft me de vrijheid om te doen wat ik wil’
blog beginnen

Shauna Plompen (25) is docent en blogger van blijvenleren.net Met haar website heeft ze in een jaar tijd ontzettend veel mensen geïnspireerd om anders les te geven en ook op latere leeftijd te blijven leren. Shauna: ‘De wereld verandert en waar leren vroeger iets uit je jeugd was, is dat nu van alle tijden. Blijven leren is key om mee te doen en met mijn blog help ik mensen om dat zo gemakkelijk mogelijk te doen.’

Je hebt je eigen website blijvenleren.net. Hoe ben je op het idee voor deze site gekomen en wat wil je er graag op delen?
Op de lerarenopleiding vond ik het al ontzettend leuk om mijn ontwikkeling te verwoorden in portfolio’s. Schrijven en nieuwe dingen ontdekken zijn passies van mij. Daarbij sla ik nieuwe informatie het beste op door erover te schrijven of door erover te vertellen. Naar mijn idee kan je het beste bijblijven in deze veranderende wereld door bezig te blijven met je ontwikkeling, deze passie en die voor schrijven wilde ik graag combineren. Toen ontstond Blijven Leren.

‘Blijven Leren is echt mijn plek, ik kan er precies doen wat ik graag wil en heb daar de controle over.’

Is dat niet druk, met een baan erbij?
Bij de start van Blijven Leren heeft het ook meegespeeld dat ik op het moment van de start niet lekker in m’n vel zat. Ik had de indruk dat ik geen zekerheid en controle had op werkgebied, zoals op de verlenging van mijn contract. Ik had sterk de behoefte aan een eigen plekje waar ik precies mocht doen wat wilde. Bij Blijven Leren is dat precies wat ik kan doen. Ik deel er mijn ontwikkeling en kennis door middel van artikelen en video’s en ik ontmoet mensen die ik kan inspireren en die mij inspireren. Vooral voor docenten en studenten is er genoeg te vinden om bezig te blijven met trends in leren.

Waarom is blijven leren, ook voor volwassenen, zo belangrijk?
De wereld om ons heen verandert continu, blijven leren zal je helpen om je plekje daarin te vinden. Denk hierbij aan de kansen die een lerende houding kan bieden op de arbeidsmarkt, maar ook in het samenleven in diversiteit. Naast het ‘zakelijke nut’ verrijkt het je leven ook als als je nieuwsgierig bent en als je open staat voor nieuwe inspiratie.

‘Ik geniet vooral van de vrijheid om te schrijven over wat mij het meest gelukkig maakt; werken met jongeren in hun weg naar volwassenheid.’

Wat vind je het leukste aan bloggen? En wat is het moeilijkste?
Ik geniet vooral van de vrijheid om te schrijven over wat mij het meest gelukkig maakt; werken met jongeren in hun weg naar volwassenheid. Het is erg leuk om te ervaren dat ook anderen genieten van wat ik schrijf. Wat ik nog moeilijk vind, is de frequentie waarop ik wil gaan bloggen in de toekomst. Mijn interesse is heel breed en dat past mooi bij het platform, wel voel ik de behoefte aan een strakkere koers, dus dat blijft soms een struggle.

Toen je net begon met je site en bloggen, wat deed je toen anders dan nu?
De artikelen die ik tegenwoordig schrijf staan dichter bij mij, ze hebben meer een persoonlijk tintje. Toen ik net begon met bloggen, hield ik het nog vrij oppervlakkig. Je kunt het nog teruglezen als je kijkt naar het archief. Ook heb ik nu meer in kaart waar mijn lezers geïnteresseerd in zijn. Ik vind het belangrijk dat het mijn platform blijft, waarin ik mijn ontwikkeling deel, wel merk ik dat ik tegenwoordig meer tegemoet probeer te komen aan wat mijn lezers aanspreekt. Een voorbeeld daarvan zijn kant-en-klare werkvormen, daar is veel behoefte aan, mijn lezers vinden dat heel fijn. De nieuwste ontwikkeling van Blijven Leren is dan ook een YouTube-kanaal waar ik die werkvormen deel.

Wat zou je mensen die willen gaan bloggen of net begonnen zijn, adviseren?
Toen ik begon, had ik heel sterk het idee dat het allemaal meteen goed moest zijn. Artikelen moesten meteen veel gelezen worden, de thema’s wilde ik vooraf bepalen. Ook de lay-out wilde ik perfect hebben, zodat er geen wisselingen komen. ‘Dat zou niet goed zijn voor de herkenbaarheid’. Nu ik terug kijk naar hoe ik het heb aangepakt, waren die gedachten nergens voor nodig. Ik zou adviseren om gewoon te beginnen.

De lezers kwamen bij mij vanzelf, de manier waarop ik graag schrijf heeft zich ook gaandeweg ontwikkeld. De lay-out is weleens gewisseld en dat heeft me gelukkig geen lezers gekost. Waar ik wel goed aan gedaan heb, is het bedenken van een passende naam en een herkenbaar logo. Een vriendin heeft mij hierbij geholpen. De huisstijl was toen gecreëerd en dat gaf de pagina vanaf de start een professionele uitstraling. Dus dat is een grote pré om in te investeren als je net begint.

Waar haal je nieuwe onderwerpen en inspiratie vandaan?
Alles om mij heen zie ik als inspiratie. Wat ik mee maak op de werkvloer kan tot een artikel leiden of iets dat in het nieuws is en dat ik kan linken aan mijn onderwerp. De ideeën die ik heb, plan ik in een contentkalender. Op die manier heb ik ook een overzicht van de thema’s en zorg ik voor één lijn. Mijn artikelen heb ik onderverdeeld in categorieën. Als ik bijvoorbeeld veel in een bepaalde categorie geschreven heb, zorg ik ervoor dat ik ook wat schrijf voor een andere categorie. Zo blijft het in balans. Ook suggesties en vragen van lezen neem ik mee en verwerk ik in blogs. Toen ik ontdekte dat video’s een goede aanvulling op het platform zouden zijn, is mijn focus die kant op gegaan.

‘De belangrijkste kanalen voor mijn platform zijn bij uitstek LinkedIn en Facebook. Vooral Facebookgroepen waarbij het interessegebied het onderwijs is, zorgen voor een groot bereik.’

Je bent ook actief op (bijna alle) social media. Hoe heb je de keuze voor deze kanalen gemaakt en op welke van deze kanalen zie je de grootste groei in bereik?
Ik heb me vooraf ingelezen over waar welk platform goed in is. Eigenlijk ben ik toen gewoon overal mee begonnen. Door veel te delen, heb ik onderzocht waar ik mijn doelgroep het beste bereik. Via Google Analytics vond ik terug waar mijn bezoekers vandaan kwamen. De belangrijkste kanalen voor mijn platform zijn bij uitstek LinkedIn en Facebook. Vooral Facebookgroepen waarbij het interessegebied het onderwijs is, zorgen voor een groot bereik. Op YouTube heb ik al het een en ander gedeeld, maar pas sinds kort plaats ik ook met regelmaat nieuwe filmpjes. Het zijn filmpjes met inhoud waarmee je direct aan de slag kan in de les. Het is nog even afwachten hoe dat zich gaat ontvouwen. Het lijkt een goed medium, want het aantal abonnees is met 600% gestegen in drie weken tijd.

Je hebt al een grote social media following. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen, wat is je geheim?
Het heeft mij geholpen om gastblogs te schrijven voor andere platforms met doorverwijzing naar mijn eigen socials. Daarnaast probeer ik een aantrekkelijke inleiding bij mijn artikelen te schrijven als ik ze plaats op m’n socials met een “call to action”. Ik roep de lezers op mijn pagina te liken of te abonneren als ze op de hoogte willen blijven. Op Facebook heb ik van de zomer een serie met werkvormen gedeeld in belangrijke Facebookgroepen en daarbij vermeld dat je de pagina moet liken om op de hoogte te blijven, dat heeft veel likes opgeleverd. Hierbij heb ik bewust ingespeeld op de behoefte die er ligt bij docenten. Ook nodig ik iemand die iets leuk vindt op de Blijven Leren pagina direct uit om de pagina te liken.

Alle kleine dingetjes bij elkaar hebben veel geholpen. Ik denk ook dat de kracht hem zit in de herhaling. Als je platform herkenbaar is en vaak genoeg met interessante content voorbijkomt, is men toch geneigd om een keer te gaan kijken. Als de feed van je socials dan inhoudelijk sterk is en er aantrekkelijk uit ziet (gebruik van afbeeldingen) is dat een grote pré.

Wat is jouw nummer 1 tip om jezelf te blijven ontwikkelen, ongeacht je leeftijd?
Mijn allergrootste tip is: blijf nieuwsgierig. Blijf geïnteresseerd in anderen en in wat zij doen. Blijf vragen stellen en de tijd nemen om jezelf ergens in te verdiepen als je dat interesseert. Wat mij vooral geholpen heeft is om het lef te hebben om dingen gewoon op te pakken. Gaandeweg leer je hoe het moet ook al gaat dat soms met vallen en opstaan. Uiteindelijk zal je groeien in wat je aan het doen bent en dat geeft echt een kick!

Shauna’s tips:

  1. Wees nieuwsgierig: vraag lezers wat ze belangrijk vinden en ga daarmee aan de slag.
  2. Heb lef: natuurlijk maak je fouten, maar dat is niet erg. Het begint allemaal met durven.
  3. Wees realistisch, niet perfectionistisch: in het begin wil je alles perfect doen. Dat kan helemaal niet. Zorg ervoor dat je kwaliteit levert, maar zorg ervoor dat het je niet blokkeert. Je leert gaandeweg.

Wil je Blijven Leren volgen, doe dat dan via: www.blijvenleren.netFacebookTwitterYoutube. Wil je nu veel meer leren over bloggen of van schrijven je werk maken, word dan member van de writerscommunity, dan helpen we jou ook verder. Meer schrijftips volgen? Abonneer je dan op ons Youtubekanaal, join ons op Facebook, check onze Instagram . Let’s write!